Liburu honen gaia sukaldaritza da, euskaldun herriaren nortasun ikur den neurrian, eta haren historiaren emaitzatzat hartuta: arrantza tradizioaren emaitza, Amerikatik inportaturiko produktuena, hainbat elikagairen kontsumoa bultzatu zuen eliza katolikoaren "bijilia" harena... Turismoak eta garapen industrialak landaldeko sukaldeak eta sukaldaritza berriaren gustuek bat egitea ekarri zuten; geroago, herri elkarteek, "poteoak" eta pintxoen miniaturazko sukaldeek babesleku erosoa eskaini zieten euskaldunei, garai onetan nahiz garai txarretan. 1960. hamarkadako kultura berrikuntzak, azkenik, mundu osoan ezagutzen den Euskal Sukaldaritza Berriaren oparia ekarri zigun. Herrian bizi diren gatazken gainetik, sukaldaritzaren maitasuna, liburu honen orriek erakusten duten bezala, egoera eta modu guztietako euskaldunak bateratzen dituen lotura ezin eztabaidatuzkoa da, Erronkaritik hasi eta Enkartazioetaraino, Aturritik Ebroraino.
Harrera > Katalogoa > Euskal Herriko sukaldaritza

Euskal Herriko sukaldaritza
Egileak | Jose Angel Iturbe, Francisco Letamendia |
Argitaletxea | Ibaizabal |
Bilduma | Euskal gaiak |
Formatua | 21 cm |
Argitaratze urtea | 2004 |
Garrantzia | 158 or., [16 o.] |
Gako hitzak | Euskal_Herriko_sukaldaritza Elikagaiak Musulmanak Santiago_bidea Euskaldunak_eta_itsasoa Urtaroak_eta_jakiak Txakolindegiak Sagardotegiak Gastronomia_kofradiak Ardoak |
Aurkezpena | kol. arg. |
ISBN/ISSN/EAN | 978-84-8325-809-5 |
Note générale | Bibliografia : 155-158 or. |
Edukiari buruz | Sarrera : sukaldaritza, gizarte zientzien aztergai
Gizakiak nola eraldatzen dituen elikagaiak Erromanizazioa Euskadin Musulmanak Euskadin Santiago bidea Euskaldunak eta itsasoa Amerika eta euskal elikadurari egindako ekarpenak Elizaren eragina Euskal Herriko elikaduran Otordu komunitarioak gure herrian Frantziako iraultza eta gastronomian izan zuen eragina Garapen industrialaren eta turismoaren eragina sukaldaritzan Emakumezko sukalkinak euskal sukaldaritzan Iparraldeko sukaldaritza Arabar Errioxako sukaldaritza Urtaroak eta jakiak Txakolindegi-askaldegiak Herri elkarteak edo txokoak Sagardotegiak Gastronomia kofradiak Zenbait ohar bakailaoaren prestakuntzari buruz Salsa kolorzetsuak euskal sukaldean Bilbo eta gerra zibila : obra batzuk Euskal sukaldaritza berriaren bultzada handia Euskal sukalde lasterra edo miniaturazko sukaldea fast food-aren kontra Literatura gastronomikoa eta gidak Euskal sukaldaritza XXI. mendearen hasieran Ardoak Euskal Herrian Ondorioak : historia, kultura eta politika |